Een nieuw bed aanschaffen is een lastige taak. Het wordt nóg lastiger als je last hebt van rugklachten. Een bed heeft veel invloed op de gezondheid van je rug. Mocht je nachtelijks op het verkeerde bed of matras liggen, is dit funest voor je rug. Nu boxsprings steeds populairder worden is het tijd om de twee spelers een keer naast elkaar te zetten, dus bij deze: wat is beter voor je rug, een lattenbodem of een boxspring?
Vroeger wisten we niet anders, lattenbodems waren eigenlijk de enige optie als je een bed ging aanschaffen. Nu boxsprings een grote opmars hebben gemaakt zijn de opties vergroot als het gaat om de keuze tussen bedden. Vooral met rugklachten is het belangrijk dat je zeker bent van een geschikt bed. Nu betekent het niet dat lattenbodems overal in achterlopen. Zelfs minder dure lattenbodems hebben vaak een zone indeling voor schouders en heupen, wat bij boxsprings pas van toepassing is bij de duurdere 7-zone bodems. Dit is positief voor de verdeling van je gewicht en kan helpen bij sommige rugklachten.
Als je gaat voor een lattenbodem heb je de optie of je wilt gaan voor een elektrisch verstelbaar exemplaar. Hierbij kun je de bovenkant van het matras kantelen voor meer comfort bij het lezen en film kijken en kun je bijvoorbeeld je benen iets hoger leggen om de drukpunten van je rug te veranderen, wat zorgt voor verlichting. Nog één bijkomend voordeel: als je gaat voor een lattenbodem ben je waarschijnlijk minder geld kwijt aan een nieuw bed. Bedden met een lattenbodem zijn doorgaans goedkoper dan een boxspring.
Een lattenbodem loopt af aan de zijkanten, wat resulteert in een boog-effect. Dit zorgt ervoor dat het matras niet overal even hoog ligt. Dat kan het gevoel geven dat je licht naar de zijkant rolt. Ook is een bed met lattenbodem vaak lager dan een boxspring, dat kan bij rugklachten zorgen voor meer moeite bij het in- en uitstappen van het bed.
Boxsprings zijn niet voor niets razend populair. Door de vele veren is de bodem helemaal vlak en ligt het matras overal op hetzelfde niveau. Dit heeft een positief effect op hoe je lichaamsgewicht wordt verdeeld en voorkom je drukpunten. Ook bij een boxspring kun je kiezen voor een elektrisch verstelbaar matras waarmee je de bodem naar eigen wens kan verstellen. Daarnaast is een boxspring hoger dan een bed met lattenbodem waardoor het in- en uitstappen van je bed makkelijker wordt als je last hebt van lichamelijke klachten.
We moeten eerlijk bekennen dat een boxspring eigenlijk geen duidelijke nadelen heeft als het gaat om ondersteuning van de rug. Bij een boxspring kun je kiezen tussen bonellvering en pocketvering. Bij bonellvering zijn de veren allemaal verbonden, terwijl pocketveren los van elkaar kunnen bewegen door de aparte zakjes waar de veren in zitten. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat een pocketveringboxspring nog beter is voor je rug omdat het je lichaamsgewicht perfect verdeeld. In combinatie met het juiste matras biedt het een uitstekende ondersteuning van je rug.
Over het algemeen is het een nadeel dat een boxspring doorgaans duurder is dan een bed met lattenbodem. Ook is het een tip om op te passen bij het aanschaffen voor een boxspring als je last hebt van een stofallergie, ze vangen namelijk wel meer stof dan een houten of metalen bed.
Het is moeilijk om hier een knoop over door te hakken. Dit komt mede doordat het erg persoonlijk is wat mensen fijn vinden aan een bed, elk lichaam is namelijk anders en iedereen heeft zo zijn of haar voorkeuren. Toch gaan we voor een boxspring door de vlakke bodem en perfecte verdeling van het gewicht dankzij de veren. De aard en uitwerking van rugklachten kunnen ook heel erg verschillen, daarom willen wij sowieso meegeven dat je met rugklachten een groot risico neemt om een bed aan te schaffen zonder proef te liggen. Overleg met een expert wat de beste keuze voor jou is en ervaar zelf hoe het ligt. Op deze manier ben je verzekerd van een verlichting voor je rug.
Kom gerust eens langs in onze showroom of neem contact op voor vragen!