Een goede nachtrust is belangrijk voor de gezondheid van je hersenen en je dagelijks functioneren. Volgens de Hersenstichting is namelijk 63% van de Nederlanders niet positief over hun eigen slaapkwaliteit en wordt het belang van goede slaap door veel mensen onderschat. Op de korte termijn heeft een slechte nachtrust negatieve gevolgen op het geheugen en de concentratie en op lange termijn kan het zelfs zorgen voor hersenaandoeningen zoals een depressie, beroerte of dementie. In deze blog geven we je een aantal handige tips om je slaapefficiëntie en slaapkwaliteit te kunnen verbeteren.
Een goede nachtrust
Wat houdt een goede nachtrust precies in? Voor volwassenen tussen de 18 en 65 jaar geldt zo’n 7 tot 9 uur slaap per nacht en voor 65-plussers is 7 tot 8 uur slaap per nacht meestal voldoende. Uiteraard varieert het aantal uur wat iemand nodig heeft per persoon, omdat het samenhangt met je leeftijd en de invulling van je dag. Sommige mensen hebben voldoende aan 5 uur slaap per nacht, anderen hebben soms wel ruim het dubbele aan slaap nodig. Het is zinvol om te ontdekken wat jouw persoonlijke behoefte slaap is. Dit kun je doen door een aantal weken een slaapdagboek bij te houden, waarin je noteert op welk tijdstip je naar bed gaat en op welk tijdstip je opstaat. Noteer hierbij ook hoe fit je je voelt. Zo is het mogelijk om inzicht te krijgen in jouw slaapbehoefte, waar je je dag- en nachtritme vervolgens op kunt aanpassen.
Niet alleen de duur van je slaap is belangrijk, maar ook de kwaliteit van je slaap. We geven je diverse tips om je slaapkwaliteit te kunnen verhogen.
Beweeg voldoende gedurende de dag
Door overdag flink te bewegen of te sporten word je fysiek moe. Hierdoor kun je sneller in slaap vallen en dieper slapen. Het is niet goed om vlak voor het slapen gaan nog te sporten, want je lichaam maakt tijdens het sporten namelijk endorfine aan en dit maakt je energiek.
Zorg voor een goede slaapomgeving
Het is belangrijk om voor een goede slaapomgeving te zorgen. Zorg daarom allereerst voor een comfortabel bed en hoofdkussen, om geen lichamelijke klachten te krijgen zoals rug- of nekpijn. Daarnaast is een donkere slaapkamer met een prettig klimaat belangrijk. Zorg dat je slaapkamer rust uitstraalt, niet te warm is (16 – 21 graden) en goede ventilatie heeft. Verwijder smartphones, computers of televisies uit je slaapkamer zodat je niet in de verleiding komt om deze te gebruiken. Heb je een snurkende partner of een nachtbraker als buurman? Gebruik dan oordopjes zodat je geen last hebt van omgevingsgeluiden.
Ga ontspannen naar bed
Zorg dat je in de avond zo veel mogelijk ontspant en probeer minimaal een uur voordat je naar bed gaat geen actieve dingen meer te doen. Ontspanning kan het stresshormoon cortisol laten dalen en je slaap verbeteren. Verminder een uur voordat je gaat slapen ook blootstelling aan blauw licht van de tv, computer, smartphones of tablets. Nog even een half uur tot uur voor het slapen een boek lezen kan een goede ontspanning zijn. Ook het innemen van koffie, sterke thee, nicotine of drugs kan een negatieve invloed hebben op je nachtrust. Een slaapmutsje voor het slapen gaan is dus eigenlijk niet zo’n goed idee. Veel eten voor het slapen gaan wordt afgeraden, want door veel te eten voor het slapen gaan wordt de aanmaak van melatonine en groeihormonen geremd.
Een vast slaapritme
Een vast slaapritme kan bijdragen aan een goede slaapkwaliteit. Probeer daarom in een vast slaapritme te komen waarbij je je houdt aan vaste slaaptijden, je lichaam heeft namelijk een geheugen. Door op vaste tijden te slapen, maakt je lichaam van zichzelf al de juiste hormonen aan om tot rust te komen. Het doen van powernaps of dutjes overdag wordt afgeraden wanneer je last hebt van slaapproblemen.
Slaapkamerconcurrent.nl helpt je graag met jouw slaapcomfort
Onze adviseurs van Slaapkamerconcurrent.nl hebben een groot assortiment in boxprings, matrassen, lattenbodems, kasten, dekbedden en hoofdkussens en helpen je graag om te kijken naar de verschillende eigenschapen van onze producten. Om zo samen uit te vinden wat voor jou geschikt is. Er zijn veel soorten en maten en het verschilt per persoon waar deze aan moeten voldoen. Hopelijk dragen bovenstaande tips bij aan je slaapkwaliteit en dan rest ons alleen nog te zeggen: slaap lekker!