Een matras heeft een gemiddelde levensduur van acht tot tien jaar. In ieder geval na dat er zo veel tijd verstreken is, is een matras toe aan vervanging om de juiste ondersteuning te blijven garanderen. En dan hebben we het nog niet gehad over de hygiëne. Vaak weten we zelf niet eens meer precies hoelang ons matras al meegaat. Vijf jaar? Tien jaar misschien? Herken je dit? Wellicht is jouw matras dan ook toe aan vervanging. Om te weten waar je op moet letten om een geschikt matras te kiezen hebben we een aantal belangrijke punten op een rij gezet voor je. Er zijn namelijk zo veel keuzes, wij snappen dat het lastig om te weten waar je moet beginnen.
De juiste vulling
Het kiezen van een matras begint bij misschien wel het belangrijkste: de verschillende soorten. Elk soort matras blinkt uit in zijn eigen expertise. Het is goed om duidelijk te hebben van welke voordelen je zou willen profiteren bij een goede nachtrust;
- Binnenveringsmatrassen zijn misschien wel de bekendste in zijn soort. Ze worden ook wel bonell matrassen genoemd, vernoemd naar de staaldraadveren in de kern van het matras. De veren zijn aan elkaar verbonden en worden ingepakt door comfortlagen aan de boven- en onderkant. Meestal wordt hier schuim of latex voor gebruikt. Binnenveringsmatrassen springen uit in duurzaamheid, maar bieden vaak niet genoeg ondersteuning;
- Traagschuim matrassen bestaan uit visco-elastisch polyurethaanschuim. Doordat dit schuim reageert op warmte vormt het matras zich naar je lichaamscontouren. Dit zorgt ervoor dat er bijna geen drukpunten zijn door het egaal verdelen van je gewicht. Als je opstaat of verandert van slaappositie keert het in 0,5 of 5 seconden weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm;
- Pocketveer matrassen hebben een kern met vele metalen veren waarbij iedere veer apart is verpakt in synthetische zakjes. Dankzij de zakjes kunnen de veren zich los van elkaar bewegen, wat ervoor zorgt dat het gewicht van de slaper beter verdeeld wordt over het hele matras;
- Koudschuim matrassen staan bekend om hun hoge veerkracht. Koudschuim heeft van nature een open celstructuur waardoor het matras erg goed ventileert en het vocht gemakkelijk opneemt. Hierdoor voelen deze matrassen niet warm aan, wat een voordeel is voor de kacheltjes onder ons.
Hard of zacht?
De meest gestelde vraag bij het aanschaffen van een nieuw matras is of een hard of zacht matras beter is voor je nachtrust. Deze vraag is alleen niet zo makkelijk te beantwoorden, het ligt namelijk aan veel verschillende aspecten die afwijken door bijvoorbeeld persoonlijke voorkeur en lichaamsgewicht. Een te hard matras is namelijk slecht voor je schouders en heupen. Lage rugpijn, heuppijn, schouderpijn of pijn tussen de schouderbladen zijn de meest voorkomende klachten. Doordat je niet lekker ligt kun je constant gaan woelen, waardoor je nachtrust verstoord wordt en je niet uitgerust aan je dag begint.
Om nu massaal een zacht matras aan te schaffen is ook niet de oplossing, een te zacht matras komt namelijk ook met zijn eigen problemen. Lage rugpijn is vaak het gevolg van een te zacht matras. Je bekken kan te diep wegzakken in het matras waardoor je tussenwervelschijven in je onderrug onder spanning komen te staan. Bij een te zacht matras kunnen er ongewenste drukpunten ontstaan waardoor je last kan krijgen van tintelende armen en benen door het afknallen van de bloedtoevoer. En dat klinkt ook niet als een pretje.
Ik hoor het je al denken, hoe merk ik dan welk matras ik nodig heb? Het geschikte matras voor jou zal zorgen dat je ruggengraat recht blijft. Je hoofd, heupen en benen hebben wel extra ondersteuning nodig. Een goed matras balanceert die verschillen en zorgt ervoor dat je nek en rug in een nette S-vorm liggen. Zo lig je prettig en woel je minder in je slaap, wat voor een rustige slaap zorgt en dus meer energie overdag. Over het algemeen wordt aangeraden dat mensen onder de 70 kilo een zacht matras aanschaffen, mensen tot en met 90 kilo een medium matras en boven de 90 kilo is een hard matras de beste keuze. Hierover valt wel te discussiëren, persoonlijke voorkeur moeten we niet vergeten.
Welke maat?
Ook niet onbelangrijk zijn de afmetingen van je nieuwe matras. Als je geen nieuw bed aanschaft wordt het een makkelijke keuze, dan zorg je natuurlijk voor een passend matras. Over het algemeen wordt een eenpersoonsmatras (90 cm breed) alleen aangeraden voor kinderen en jonge tieners. Daarna ligt het aan persoonlijke voorkeur en natuurlijk de grootte van de slaapkamer. Slaap je met een partner? Ga dan minimaal voor een matras van 160 cm breed voor genoeg comfort.
De populairste lengtemaat voor een matras is 200 cm. Over het algemeen wordt het aangeraden om minimaal 20 cm tussen jouw lengte en de lengte van het matras te hebben. Dus ben je 185 cm lang, kies dan voor een matras met een lengte van 210 cm.
Ga proefliggen voor je aankoop
Nu is een matras kiezen via het internet handig als je precies weet wat je wilt hebben. Mocht je ook maar een beetje twijfelen over wat geschikt is voor jou luidt er maar één advies: ga proefliggen! Samen met een coach, te vinden in de showroom, stel je af welke matrassen voor jou een goede keuze zijn en probeer je ze uit. Zo merk je zelf welke goed ligt en hoe je lichaamsgewicht wordt verdeeld. Merk je bij het proefliggen dat het niet helemaal lekker ligt? Dan zal dat naarmate je er langer op ligt alleen maar erger worden.
Laat je informeren door experts
Natuurlijk zijn er nog meer aspecten om rekening mee te houden. Denk aan rug- of andere fysieke klachten, allergieën, gevoeligheid voor temperatuur, mate van transpiratie, postuur, lengte en gewicht. Een matras kopen is een investering voor een langere tijd. Zorg daarom dat je altijd compleet geïnformeerd bent voordat je je keuze maakt. Zo zorg je dat je de komende tien jaar prettig slaapt en fit wakker wordt.