Dankzij een goede nachtrust kan ons lichaam helemaal herstellen, uitrusten en ons opladen voor de volgende dag. Wat we echter misschien niet altijd doorhebben is dat een sterke wil om goed te slapen niet altijd genoeg is voor een succesvol resultaat. Ons lichaam heeft overdag energie nodig om door te kunnen gaan. Die energie halen we uit voedsel. Echter heeft een verkeerde toevoer aan energie overdag, een negatieve invloed op onze rust in de nacht. Nu rest alleen de vraag: door welke voeding slapen we slecht? En kunnen bepaalde voedingsstoffen er ook voor zorgen dat we juist beter slapen? We vertellen het je hier.
Welke voeding kunnen we beter vermijden?
Cafeïne en alcohol
Deze twee bestanddelen van drankjes en/of eten gooien we maar even bij elkaar. Het is namelijk van allebei al langer bekend dat te veel hiervan een duidelijk negatief effect heeft op je slaap. Cafeïne is slecht voor je nachtrust vanwege de stimulerende werking op de hersenen, nieren, maag en darmen. Drink dan ook het liefst niet te veel cafeïne op een dag, en vanaf de namiddag helemaal niet meer. Zo heeft je lichaam genoeg tijd om deze stof eruit te werken voordat je begint aan het slaapproces.
Alcohol verminderd de diepte van je slaap en neemt daarbij ook een deel van de effectiviteit weg. Als de alcohol uitwerkt word je sneller en vaker wakker. Daarbij zweet en droog je meer uit tijdens je nachtrust waardoor je wakker wordt met hoofdpijn en misschien langer wilt blijven liggen. Dit verstoort je slaap-waakritme waardoor je nachtrust niet alleen voor één keer, maar voor een langere tijd minder effectief blijft.
Vet eten
Het eten van zware en vette voeding zorgt voor een trage vertering in het lichaam. Als je ’s avonds nog een vette maaltijd naar binnen werkt zal je maag heel de nacht nog bezig zijn met verteren. Hier gaat energie naartoe en dat zorgt ervoor dat je lichaam niet geheel tot rust komt, waardoor je vaker wakker kunt worden. Daarnaast zorgt de lange vertering ervoor dat je lichaamstemperatuur niet een graad kan zakken tijdens het slapen. Ook dit zorgt voor een verstoring in de slaap en dat kan het verschil maken tussen een goede en matige nachtrust.
Suikers
Snelwerkende suikers hebben een vergelijkbare invloed op je als cafeïne. Hierbij hebben we het over voedingswaren met een hoge toegevoegde suikerwaarde zoals koekjes, snoep, witbrood of chocolade. Hier vallen geraffineerde koolhydraten dus ook onder. De suikers laten je bloedsuikerspiegel schommelen waardoor je minder diep slaapt en vaker wakker kunt worden.
Groentes
Hierbij willen we geen verkeerd beeld schetsen. Groentes zijn gezond en essentieel in ons voedingspatroon. Sommige groentes hebben alleen wel een hoog gisting effect waardoor we een opgeblazen gevoel kunnen ervaren. Denk hierbij aan koolsoorten, gedroogde groentes, bonen, komkommer en blikgroentes. Als je op je slaapt wilt letten raden we aan om deze groente wat eerder op de dag te eten zodat je er ’s nachts geen last meer van hebt.
Welke voeding werkt slaapverwekkend?
Tryptofaan
Tryptofaan is een stofje wat zich bevindt in verschillende voedingswaren. Deze stof laat je slaperig voelen en is dus heel geschikt om in de avond nog te eten. Het rijtje met etenswaren waar tryptofaan in zit is heel lang, maar we geven je hier al een paar voorbeelden: amandelen, spinazie, bananen, kersen, kiwi, avocado, melkproducten, vis en kalkoen.
Gember
Gember kalmeert je maag en darmen. Dit zorgt voor een snellere, rustige vertering waardoor je sneller in slaap valt. Een kop gemberthee is een goede optie om je vertering op gang te brengen voordat je gaat slapen.
Kamillethee
Kamillethee heeft een kalmerend effect op ons. We worden er rustig en slaperig van waardoor we eerder geneigd zijn naar bed te gaan. Een warme drank kalmeert de maag en helpt net zoals gember bij een snelle vertering.
Havermout
Havermout bevat melatonine. Deze stof helpt je slaperig te worden en brengt je daarbij ook daadwerkelijk eerder in slaap. Melatonine is ook verkrijgbaar in pil vorm, maar is in veel verschillende voedingswaren te vinden.
Timing
Nu betekent het niet dat we meteen alle voeding met een negatief effect op onze nachtrust nooit meer moeten eten, ze hebben namelijk zelf ook genoeg positieve invloed op onze gezondheid. Belangrijk is dat je rekening houdt met de timing en het liefst deze voeding vermijdt vanaf een paar uur voor het slapen gaan. Zo geef je je lichaam nog een paar uur om het te verwerken voordat je gaat rusten.
Het goed bed voor een goede nachrust
Een goede mindset, geschikt voedsel, vaste slaaproutine en het goede matras werken samen als het beste recept voor een goede nachtrust. Wil jij je nachtrust verbeteren en is het enige ingrediënt wat je nog mist het perfecte bed? Neem dan eens een kijkje op onze webshop of laat een van onze experts je informeren over de verschillende opties. Neem tot die tijd de bovenstaande voedingstips mee in je eetplan en wie weet slaap je als een roos!