Over slapen is er veel onzekerheid. Dat een goede nachtrust essentieel is voor je gezondheid is bekend. Maar door de vele fabels die rondgaan in de wereld zijn er misschien wat misverstanden waardoor we denken goed bezig te zijn, maar wat in de werkelijkheid tegen valt. Daarom zetten we hier een aantal feiten en fabels voor je op een rij zodat je voor eens en voor altijd weet waar je op kunt vertrouwen. Zo weet je in het vervolg wat een slimme aanpak is voor het indelen van je persoonlijke slaaprituelen.
Te weinig slaap kun je inhalen
Fabel.
Dit is een veel voorkomend misverstand. Heb je een nacht maar een paar uur geslapen? “Geen probleem, dan slaap ik dat bij door de nacht erna tien uur te maken.” Dit is alleen niet helemaal waar. Als je een nacht minder slaapt kun je last hebben van vermoeidheid of een verminderd concentratievermogen. Door de komende nachten weer je oude ritme op te pakken en genoeg uren te slapen pak je het weer op. De gemiste uren kun je dus niet in de volgende nacht erbij plakken, zo werkt het (helaas) niet.
Niet iedereen droomt
Fabel.
Iedereen droomt. Alleen niet iedereen onthoudt zijn of haar dromen. Het ligt allemaal aan de periode waarin je ontwaakt. Als je tijdens je REM slaap wakker wordt is de kans dat je je droom onthoudt het grootst. Ook als je maar één droom onthoudt, kun je er vanuit gaan dat je veel meer dromen hebt gehad die nacht. Je onthoudt ze alleen niet allemaal, mits je onder het dromen wakker wordt.
Dankzij alcohol slaap je beter
Fabel.
Na het drinken van alcohol kun je de ervaring hebben dat je enorm goed geslapen hebt. Niks is minder waar. Het kan zo zijn dat je als een blok in slaap valt na een avondje uit, maar daar houdt het voordeel dan ook wel bij op. Na het nuttigen van alcohol slaap je onrustiger en wordt je juist vaker wakker. Doordat je minder diep slaapt kun je de volgende dag meer moeheid dan normaal ervaren.
Vrouwen slapen meer dan mannen
Feit.
Een onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen gemiddeld negen uur slapen, en mannen daarentegen maar acht uur. Dit heeft te maken met de prikkels die we dagelijks binnen krijgen. Aangezien vrouwen beter zijn in multitasking krijgen ze ook meer prikkels te verduren. Dit resulteert in een langere slaap om dit te filteren en te kunnen herstellen van de dag. Hiernaast heeft de hormooncyclus ook invloed op de slaapkwaliteit van een vrouw. Dit zou ervoor zorgen dat vrouwen vaak minder diep slapen. Zo is het nodig om af en toe een uurtje extra te pakken om volledig op te laden.
’s Avonds sporten is slecht voor je nachtrust
Fabel.
Onderzoek wijst uit dat een intensieve workout in de avond geen negatieve invloed op je nachtrust hoeft te hebben. Om in een diepe slaap terecht te komen is het belangrijk om aan het einde van de dag moe te zijn, mentaal en lichamelijk. Sporten is dus juist positief voor je slaapkwaliteit. Het kan zo zijn dat je na een zware workout even de tijd moet nemen om moe te worden, maar het heeft zeker geen negatieve invloed op de diepte van je slaap.
Je hebt acht uur slaap per nacht nodig
Fabel.
Dit is misschien wel de meest voorkomende fabel. Deze informatie wordt overgenomen uit het feit dat we gemiddeld (!) acht uur slaap per nacht nodig hebben. Voor iedereen kan dit dus anders zijn. Sommigen onder ons zijn elke dag fit na zes uur slaap, terwijl anderen pas productief kunnen zijn na negen uur slaap. Zelf voel je het beste wat aansluit bij jou.
Een goed bed verbeterd je nachtrust
Feit.
Het bed waarin je slaapt heeft veel invloed op je nachtrust. Slaap je op een te zacht matras met een dik hoofdkussen? Dan is de kans erg groot dat je onrustig slaapt en wakker wordt met nek- en/of hoofdpijn. Als je wervels dankzij een geschikt matras en kussen rechten liggen ervaar je de minste drukpunten, dat helpt bij het uitgerust wakker worden. Zorg dus altijd dat je een bed, matras en hoofdkussen hebt dat past bij jou persoonlijke voorkeur, lichaam en slaaphouding.
Misschien is het belangrijkste dat iedereen haar of zijn slaaprituelen aanpast op wat prettig voelt. Er bestaan geen regels die voor iedereen hetzelfde werken als we kijken naar de beste nachtrust. Voor de één is iets een oplossing terwijl het voor de ander een obstakel kan zijn. Focus dus minder op hoeveel slaap je nodig zou hebben en bouw een ritme op waar jij je goed bij voelt.