Eigenlijk is er maar één nadeel te ontdekken aan de lente en de zomer: hooikoorts. Mensen die last hebben van hooikoorts zullen dit ook zeker beamen. Een verstopte neus, jeukende en tranende ogen, niesbuien, een droge keel en een kriebelhoest zijn dagelijkse kost. En niet alleen overdag als je in de natuur staat kun je last ervaren, maar helaas ook ’s nachts in bed. Dit remt de nachtrust misschien nog wel meer dan we denken: de kans op slapeloosheid is twee keer zo hoog onder mensen die kampen met hooikoorts. Wat kun je hieraan doen?
1. Neem een douche voor het slapen gaan
De pollen die overdag zijn blijven zitten in je haar en op je huid zorgen ’s nachts voor vervelende klachten. Onder de douche spoel je deze gemakkelijk weg. Dat scheelt al een hele boel! Extra tip: heb je last van brandende ogen voordat je gaat slapen? Wrijf dan niet, maar neem een koud en nat washandje mee uit de douche en leg deze op je ogen. Dit kalmeert je ogen en houdt nieuwe pollen weg.
2. Houd je raam dicht tijdens het slapen
Natuurlijk, frisse lucht is essentieel voor een goede nachtrust. Als je last hebt van hooikoorts neemt frisse lucht alleen net wat meer nadelen (lees: pollen) met zich mee. Als je slaapt met een open raam zorg je ervoor dat er steeds weer nieuwe pollen naar binnen kunnen waaien. Laat je kamer daarom het liefst in de ochtend na het slapen goed luchten. Rond deze tijd van de dag zitten er namelijk de minste pollen in de lucht. Zorg dat je raam in ieder geval een paar uur voordat je gaat slapen gesloten is.
3. Zorg voor airconditioning
Een raam gesloten houden tijdens warme zomerdagen is niet wenselijk. De oplossing hiervoor is het aanschaffen van airconditioning. Zo houd je de pollen buiten, maar profiteer je wel van schone, koele lucht.
4. Droog je beddengoed niet in de tuin
In de lente en de zomer doen we dit maar al te graag: onze was ophangen in de tuin. Beter voor het milieu, én de portemonnee. Helaas is het toch een beter idee om je beddengoed (en pyjama) de volgende keer gewoon weer in de droger te stoppen. Buiten vangen ze namelijk veel pollen op, die je inademt tijdens het slapen. Dit kan heel wat niesbuien veroorzaken, waardoor jij weer wakker ligt.
5. Vermijd overtollig stof in je slaapkamer
Hoe meer stoffen oppervlaktes, hoe meer pollen daarin kunnen blijven hangen. Kies daarom voor hout of laminaat in plaats van vloerbedekking op de slaapkamervloer. Ook kun je gordijnen vervangen door lamellen, rolluiken of jaloezieën. Wil je het echt goed aanpakken? Vermijd dan ook extra sierkussens, dekens met een grove stof, stoffen knuffels en ga voor een houten bed in plaats van een boxspring.
6. Stofzuig vaker dan normaal
Gemiddeld stofzuigen we onze slaapkamer zo’n eens per week. Als je kampt met hooikoorts is het raadzaam dit 2, of misschien wel 3 keer per week te doen. De meeste pollen komen na een tijdje op de grond te liggen, waardoor jij ze weer de lucht inbrengt als je in de slaapkamer rondloopt. Vaker stofzuigen zorgt voor een schonere lucht in de slaapkamer.
Slaap met hooikoorts even goed als normaal
Slapen met hooikoorts blijft een lastige opgave. Gelukkig voorkom je met bovenstaande tips veel hoest- en niesbuien die jou ’s nachts wakker houden. Zit je nog met vragen over het verbeteren van je slaap? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder. Ook is het mogelijk om eens binnen te wandelen in onze showroom zodat jij kunt zien wat wij allemaal in huis hebben voor de perfecte nachtrust.